Zapažanja o mladosti i ljubavi – glavnim temama mojih pjesama

You are currently viewing Zapažanja o mladosti i ljubavi – glavnim temama mojih pjesama

Znaš, lako ćeš napisati pjesmu za djecu ako još uvijek čuvaš dječaka ili djevojčicu u sebi.  

I lako ćeš napisati ljubavnu pjesmu ako još imaš ljubavi u srcu. 

Ja često posmatram svijet očima djeteta, tj: očima djevojčice. Nije ni čudo! Imam tri kćeri pa mi to dođe nekako prirodno. Često se pitam: A šta bi moje djevojčice na ovo rekle? Kako one doživljavaju ovu situaciju? Zato je većina mojih pjesama upravo o djevojčicama. Ipak, svjesna sam da su naša djeca još uvijek mala. Naše roditeljsko iskustvo tek treba da raste i razvija se zajedno sa našom djecom. 

Zato se često osvrćem na svoje radno iskustvo. Nerijetko se sjetim svojih dragih učenika i učenica – srednjoškolaca. Čuvam njihove poklone kao i sjećanja na njih iako su neki od njih sada već odrasli ljudi.  Svoj prvi posao dobila sam u dvadeset i petoj godini. Predavala sam engleski jezik u jednoj školi a moji učenici bili su sedamnaestogodišnjaci. Ne znam da li je u pitanju bila početnička sreća, ali imala sam priliku da radim sa jednom divnom generacijom koja je pokazivala mnogo poštovanja prema svojim profesorima. Ti mladi ljudi su već odavno odrasli, zavšili fakultete i osnovali svoje porodice. Neki me se možda više i ne sjećaju, ali ja odlično pamtim te pametne glave, osmijehe, nestašluke i naše žučne razredne rasprave. Znaš, niko nije tako uporan u odbrani svojih stavova kao što su mladi, ambiciozni i tvrdoglavi ljudi. Meni to ne smeta. Naprotiv. Tako i treba da bude. Tako neka i ostane, jer u protivnom, svijet se neće mijenjati na bolje. Nekada je stvarno potrebno pružiti otpor staroj školi i zastarjelom mišljenju da bi se postigao napredak. 

Prisjećajući se tog perioda zapisala sam sljedeće, a potom i jednu pjesmu koju sam nazvala I dječaci se zaljubljuju:

  • 14 godina – Počinje novo poglavlje! 
    Počinje srednja škola a sa novim početkom dolaze i nove obaveze, novi predmeti, novi profesori, nova rutina i nove, možda nepoznate, emocije. Najvažnije od svega je što se sve ove promjene dešavaju u potpuno novoj sredini. Suočavate se sa raznim izazovima. Tu su nove sportske aktivnosti. Pitate se: Kako se uklapam u sve ovo? Kakav utisak ostavljam na društvo? Kako društvo utiče na mene? Ovo je ujedno i godina kada intenzivno radite na svom samopouzdanju.

    *Treba biti posebno taktičan sa djecom ovog uzrasta. Svaka kritika mora biti dobronamjerna i pažljivo odmjerena. Djeca u ovom periodu su veoma osjetljiva i zato ne treba biti prestrog prema njima. Oni samo traže najbolji način da se uklope u novu i nepoznatu sredinu.

  • 15 godina – Drugi srednje! Ura! Preživjeli ste prošlu godinu i stekli nova saznanja i iskustva. Šta se sada dešava? Sada već mnoge odluke donosite sami. Navikli ste se na nove obaveze. Još uvijek se borite sa svim fizičkim i psihičkim promjenama koje vam se dešavaju. Još uvijek gradite samopouzdanje a okolina ima ogroman uticaj na vas. Upoređujete se sa svojim vršnjacima. Možda imate osjećaj da su neki daleko ispred vas. Možda imate i simpatiju? U svakom slučaju, sada se već bolje osjećate u sopstvenoj koži jer pristigla je nova generacija i vi više niste najmlađi u školi. 

  • 16 godina – Opet počinje novo i uzbudljivo poglavlje! Pa vi polažete vozački ispit! Kako je to uzbudljiva i velika stvar u vašim godinama! Neki od vas rade povremeno i zarađuju svoj džeparac. Fantastično! Mnogi od vaših vršnjaka imaju svoje simpatije i o tome se uveliko priča. To je tema svakodnevnice. Neki se drže za ruke i krišom ljubakaju po hodnicima. Profesori se prave da ništa ne primjećuju. Niko ne voli da paradira hodnicima i rastjeruje zaljubljenu omladinu (iako direktor škole insistira na tome). Jedino na času, šaljivo i onako – usput, neki od nas povremeno prokomentarišu: ”Da, za test, vidim, niste spremni. Da ste se manje jurili i grlili po hodnicima, možda bi stigli da se spremite, a ovako…” Vi se na to samo smijete. Vama je sve smiješno. Smijemo se i mi sa vama jer vaš smijeh je totalno besmislen. I zarazan.

  • 17 (ili čak 18) godina – je li ovo posljednja godina pred maturu? Mi se radujemo i tugujemo dok ispraćamo još jednu generaciju u budućnost. Za vas život tek počinje, a vi mislite da ste sve već naučili. Sada možda razmišljate o prvoj godini fakulteta. Plaši vas nepoznato ali ste sada mnogo sigurniji u sebe nego sto ste bili prije tri godine. Shvatili ste da svojim radom možete postići rezultate koje želite. Neki od vas kuju ozbiljne planove za budućnost i spremaju se da već sutra mijenjaju svijet. Drugima ne polazi za rukom ni da isplaniraju naredni dan jer su strašno zaljubljeni pa samo misle na svoje simpatije.  Oni treći, koji neće da priznaju da su zaljubljeni, samo pričaju o maturi, potajno se nadajući da će baš tada plesati sa svojim simpatijama.  Zaljubljeni ili ne, vi idete dalje jer vas bujica života nosi. Toliko toga bi vam rekli mi koji vas ispraćamo – mi koji ostajemo iza vas. Biti mlad, poletan, pun života i energije znači biti srećan. Uživajte u tom zanosu jer taj osjećaj ne traje vječno.
 
 
 Napisala Vedrana Vodopivec
juni, 2021