Mont Tremblant

You are currently viewing Mont Tremblant

Šta znači ime Mont Tremblant?

Ime planine Mont Tremblant znači “drhtava planina” i potiče od Indijanaca iz plemena Algonquin. Vrh se nalazi na nadmorskoj visini od 875 m sto ga čini jednim od najviših vrhova Laurentijskih planina. Laurentijske planine prostiru se sjeverno od rijeka St. Lawerence i Ottawa u dužini od oko 2000 km.  Jedan je od najstarijih planinskih masiva na svijetu sa stijenama starima 540 miliona godina.  (izvor Wikipedia)

Istorija u kratkim crtama

Godine 1872 katolički sveštenik Antoine Labelle sa svojih 5000 doseljenika bio je prvi koji je kolonizovao Mont Tremblant.  

Godine 1892 završena je željeznička pruga od grada Montreal do sela Saint-Jovite. 

Do 1904 željeznička pruga se proširila na Lac Mercier i ova stanica je postala selo Mont-Tremblant. 

Godine 1937 Joe Ryan, bogati američki istraživač, popeo se na vrh Mont Tremblanta i ostao opčinjen pogledom. Dobio je viziju da stvori najveće odmaralište u Sjevernoj Americi i da ga nazove Mont Tremblant. 

Godine 1938 otvoren je prvi planinski dom i prvi ski lift koji je prenosio 250 skijaša na sat. Danas se ovo skijaško područje prostire na 305 hektara i obuhvata 102 ski staze za skijaše i snoubordere svih nivoa.

Kada je najbolje posjetiti Mont Tremblant?

Odgovor: u svako doba godine. Mont Tremblant je odmaralište koje radi tokom cijele godine. Najpoznatije je kao skijaška destinacija ali ima i jezero Tremblant pogodno za kupanje i nekoliko golf terena. Ljeto je zapravo jedan dugi festival na Mont Tremblant.  Da li ćete igrati golf, plivati u jezeru, posjetiti kazino, provozati se gondolom, planinariti, jahati konje ili penjati se po stijenama, sasvim je nebitno. Ovdje vam sigurno neće biti dosadno jer pored ovih aktivnosti Mont Tremblant nudi i mnoge druge u kojima možete istinski uživati sa svojom porodicom u ljetnom periodu. 

Mont Tremblant Pedestrian Village